HASZNOS INFÓK

Ezen az oldalon szeretnénk néhány hasznos ötletet, tippet, tanácsot adni mindazoknak, akik medence építésben gondolkodnak - hogy ne legyen oly tanácstalan mint ez a drága kutya...

hasznos ötletek medence építéshez

 

Miért jó medencét építeni ? 

Számos dolog mellet azért, mert csodás látványt ad, hasznos az egészségére, nyugtató hatással van Önre és környezetére, és mert emeli ingatlanának színvonalát és értékét...

 

Mekkora medencét építsünk ?

A méret kiválasztásánál számos dolgot figyelembe kell venni. E sok szempont feltárásában tud segítségre lenni egy szakember. Túl nagy medence felesleges üzemeltetési költséget jelenthet, de a kis medence korlátozhatja azt a használhatóságot amit szeretnénk a mindennapokban.

Saját használatra a 7x3,5m  vagy 8x4 vagy 10x5m es medence az amit javasolni tudunk, 1,3-1,5 ös vízmélységgel.

 

Milyen technológiával építsünk medencét ?

PP ( polypropilén ) medence:  olcsó de pár éve alatt tönkre megy. Nem javasoljuk, és mi nem is építjük ezt a fajta medencét.

Üvegszálas / kerámiás műanyag medence:  Ez a technológia már minőségben jó, de olyan drága hogy ebből az árból már egy betonmedencét is tudunk építeni. Aki mégis e technológia mellett dönt, számolhat a nagyon szép belső / gyári felülettel, viszont nehéz a helyszínre szállítás hiszen egy darabban érkezik a medence test és sok esetben ez a legnagyobb hátránya e medence telepítésének. Valamint 5-10 év után nehézkes a felület kezelése, javítása, de nem lehetetlen, csupán költséges. De ameddig el nem használódik addig szép és jó mendece ez.

Fémfóliás, fém vázas medence vékony fóliával: E technológia lényege hogy minimális betonozás mellett egy rozsdamentes fém palást adja a medence szerkezetét, és ebbe kerül bele egy vékony, 0,6 - 0,8mm vastag fólia.  Hátránya e technológiának hogy csak meghatározott méretek és formák vannak amik közül lehet választani, és nem lehetséges megvalósítani egyedi igényeket... Egyébként ár érték arányban jó választás ha találunk olyat ami az igényeinkhez illik.

Betonmedence / zsaluköves medence - vastag fólia burkolattal:
E medencetípus a legelterjettebb hazánkban. Ár érték arányban ez az ami a legjobb választás az esetek nagyrészében, hiszen betonból van ami 30-40 évre simán kiszolgál minket, és az egyedi igényeket is szinte teljesen ki tudja szolgálni. MAgát a medence szerkezetet zsalukő-beton adja, majd a felületet simára gletteljük, és a kész medencetestet, VASTAG, 1,5mm szöveterősítésű fóliával burkoljuk. Nem fagyveszélyes technológia, kifejezetten a nagy hőingadozású ékhajlattal rendelkező országokban elterjedt - mint amilyen Magyarország, és közép Európa számos országa. Változatosak az elérhető fóliák, és egyre több medence épül NEM-kék színben.

Szürke, türkisz-zöld, de akár fekete vagy mintás fóliák is elérhetők, a lépcsőket pedig csúszásmentes kivitellel burkoljuk. E zsaluköves betonmedencék NEM vizzáró betonnal rendelkeznek, csak hagyományos betonnal, és a vízzáróságot a bele kerülő fólia bélés adja.

VASBETON medencék: A medencék királya a vasbeton medence üvegmozaik vagy speciális csempe burkolattal. Egyben ez az egyik legdrágább technológia is, de hát a szépséget meg kell fizetni. Fontos tudni hogy ez NEM egy gyorsan épülő medence, hiszen kötelező száradási/kötési idők vannak amiket be kell tartani, és szintés fontos tudni hogy ennél a technológiánál NEM a burkolat adja a vízzáróságot, hanem maga a vasbeton medence test. Éppen ezért ilyen drága.

MAGILINE - MEDENCERENDSZER: 

A MAGILINE medence rendszer egy FRANCIA eredetű, több mint 32 országban jelen lévő komplett medence technológia mely sok tekintetben modernizálta a korábbi medenceépítés technológiákat. Magas szinvonalú műanyag test adja a medence szerkezetét, amit vasszerkezettel és kiváló minőségű betonnal egybe öntünk ki. Ezáltal egy önhordó szerkezetet kapunk, mely minden elemét, kiegészítőjét a Francia PISCINES MAGILINE anyavállalat gyártja.  Minden elem egy komplett rendszer része, melyet más medence technológiákkal keverni nem lehet. Prémium kategóriás medence, nagyon okos és kényelmes megoldásokkal. Aki meg tudja fizetni e technológiát annak bátran ajánljuk. Ára kicsit magasabb mint a zsaluköves medencéjé, de nem éri el a vasbeton medencék árszintjét. 

Mi a leggyakoribb korlátja az építendő medence méretének és a használható felszereltségnek ?

- a rendelkezésre álló pénzösszeg áll az első helyen

- a használható hely/terület nagysága amit medence építésre fordíthatunk

- a rendelkezésre álló elektromos áram - mely alapjaiban meghatározza milyen gépeket, kiegészítőket építhetünk be Önnek. És mivel ez utóbbi sokszor nem vagy csak nagyon költségesen módosítható, így kellő körültekintéssel kell megválasztani azokat a gépeket melyeket az Ön elektromos hálózata még gond nélkül tud üzemeltetni.

elektromos áram