VASBETON MEDENCE ÉPÍTÉS

A vasbeton medencék az épített medencék luxus limuzinjai !

Nincs szebb egy négy oldalon feszített vasbeton medencénél, üvegmozaikkal burkolva, led-es színváltós világítással.

 

Ennek természetesen ára van - mind pénzben, mind időben.

  

A vasbeton szerkezetnél bármilyen egyedi igény megvalósítható, viszont idő- és költségigényes technológia.

 

E medence típus jellemzője, hogy a gondosan elkészített vasbetonszerkezet önmagában adja a medence vízzárósságát.  (megfelelő vasszerelés, zsaluzás, tömörítés, és megfelelő betonminőség esetén), s a reá kerülő burkolat már csak díszítés, vízzáró funkciója nincsen.
E miatt a betonszerkezet megépülését követően vízzáróssági próbát kell végezni.


vasbeton medence zsaluzás építés


A vízzárósság a következő esetekben biztosítható vasbeton betonszerkezetnél:
 

  • falvastagság: minimum 25 cm.
  • megfelelő vasalás: a vasalásnak a medence repedésmentességét kell biztosítania, hiszen míg egy ház födémszerkezetében megengedhetők hajszálrepedések, a vízzárósság miatt medence esetében természetesen nem. Ezért célszerű a medence vasalását gyakorlott statikus tervezővel megterveztetni.
  • a beton bedolgozása: nagyon fontos a beton megfelelő tömörségű bedolgozása, ami gépi tömörítéssel, vibrátorral érhető el. Vibráláskor ügyelni kell a vasak közé fűzött gépészeti vezetékek, egyéb beépítőelemek épségére, illetve arra, hogy ne mozduljanak el.
  • folyamatos betonozás: célszerű a medencét egy ütemben bebetonozni, annak érdekében, hogy elkerüljük a munkahézagok kialakulását. Legjobb a medence fenék- és oldallemezét egy napon kiönteni, ami megfelelő zsaluzási móddal egyszerűbb esetekben megoldható. Megengedhető a fenék és az oldalfalak külön - néhány napon belüli - betonozása is, de ebben az esetben a csatlakozó felületeket betonozás előtt megfelelően elő kell készíteni, munkahézag tömítő anyagokat kell alkalmazni.

 

 Az elvégzendő vízzáróssági próba időtartamát és a megengedett vízveszteség mennyiségét szabványok rögzítik.

 

A vasbeton medencék alapját az igen sűrű és erőteljes vasszerelés adja, melyet betonnal öntünk ki. Mint az alábbi képen is látható - vasszerelésbe / a majdani falba - előre telepítve vannak a szükséges csövek, víz be és elvezető elemek, lámpák, kábelek, stb.

vasbeton medence építés

 

A megfelelően vasszerelt és öntött monolit vasbeton szerkezet Önmagában is vízzáró.

Abban az esetben ha kiderül hogy mégsem 100%-ban vízzáró, és a medencéből vízelfolyás tapasztalható, akkor több lehetőség közül is lehet választani ennek kijavításához:


1. Injektálással megszüntetjük a betonszerkezet folyását, és így már vízzáróvá válik.
2. Valamilyen vízzáró vakolat, vagy szigetelőrendszer alkalmazásával tesszük medencénket vízzáróvá.
3. Fóliaburkolat alkalmazása ( régi vasbeton medencék felújításánál fordul elő inkább.)
4. Epoxi-gyantás, vagy műgyantás bevonat felhordása üvegszövet erősítéssel, mely egyben a medence végső burkolata is lehet.

beltéri vasbeton medence építés

 

Amennyiben a vasbeton medencénk szerkezete vízzáró, úgy következhet a nekünk tetsző
akár egyedi burkolat kiválasztása.  
Színváltós, fém, kő - hatású vagy kevert üvegmozaikok gyönyörű befejezése a vasbeton medencéknek. A burkolatok árai a 2500Ft os négyzetméter ártól egészen a csillagos égig kaphatók.

 

vasbetn medence

 

E képekből Ön is láthatja hogy a lenyűgöző színvilágú medencék vasbeton szerkezettel épülnek, és többszáz-féle üvegmozaik burkolat közül van lehetőségünk választani.

 

vasbeton medence üvegmozaik burkolattal

 

A beltéri vasbeton medencék általában a ház  szerkezetével egy időben  épülnek fel, így megépítésük hosszabb időt vesz igénybe.  A kültéren épülő szilárd burkolatú vasbeton medencét óvni kell a téli fagyveszélytől.  Tehát e technológia a fóliával burkolt medencékkel szemben fagyveszélyes, és kiemelt figyelmet kell fordítani a szerkezet megóvására a a megépülő medencénk kültéren lesz elhelyezve.

Ezt leggyakrabban polikarbonátos medencefedéssel, vagy hőntartással oldhatjuk meg.
 

  • A legelterjedtebb, elegáns, könnyen tisztántartható burkolatfajta a jó minőségű, speciálisan medencék burkolataként használatos csempe vagy kerámia burkolat. Kültéri medencék esetében is megfelelő ragasztó és szakember alkalmazásával a felfagyás is elkerülhető.
  • A csempe burkolatok mellett egyre gyakrabban találkozhatunk üvegmozaik burkolatokkal. Legfőbb előnye, hogy íves, szabálytalan formájú felületek is szépen burkolhatók. Több ezer féle színkombináció, korlátlan színvilág érhető el, mint a csempék esetében. Csak igazán hozzáértő medence-burkolót szabad igénybe venni, aki gyakorlattal rendelkezik.
  • Ritkán alkalmazott burkolási mód a medencék felületének festése. Olcsó, de nem túl tartós, elegáns  megoldás. Javítása esetén a felület minősége egyre romlik. Meg kell említeni még a vízzárósságot is biztosító műgyanta bevonatokat, melyek szintén könnyen tisztántarthatók. Felhordásuk szakembert kíván, áruk megközelíti a csempeburkolás árszintjét

 

A közösségi használatú wellness, sport vagy versenymedencék is vasbeton szerkezettel épülnek. 

 

Vasbeton medence ár

Egy 8x4x1,5 méretű magánhasználatú, vasbeton medence építésének ára hozzávetőlegesen 13-22 millió forintba kerül hozzávetőlegesen.

 

 Amennyiben Ön is exklúzív kivitelű medencére vágyik, és kompromisszumok nélküli luxusra - úgy ez esetben a feszített vasbeton medence az Önnek megfelelő választás !

 

Ha szeretne személyes ingyenes  konzultációt kapni a vasbeton medence építésével kapcsolatban és ajánlatot kérni cégünktől kérjük klikkeljen ide.